50 år siden hurtigruteskipet SANCT SVITHUN forliste ved Nordøyan i Vikna
Publisert: 21.08.2012

Minnebauta over de omkomne ved St. Svithuns forlis (Foto: Knut Grindvik).
21.oktober i år er det nøyaktig på dagen 50 år siden hurtigruteskipet "SANCT SVITHUN" forliste ved Nordøyan i Vikna, og 41 mennesker omkom av til sammen 89 som var med skipet fra Trondheim denne ulykksalige dagen. I den anledning ønsker Vikna kommune å invitere interesserte til minnemarkering 20.-21.oktober 2012.

Etter initiativ av daværende fyrmester Arvid Nygård, Rørvik, ble det for 10 år siden, 3.august, avduket en større minnebauta ute på Nordøyan. Over tusen mennesker deltok ved denne markeringen. Over 100 tilreisende gjester, overlevende og pårørende til de omkomne, samt 17 av besetningen på Sanct Svithun deltok da på tre dagers minnehøytideligheten 2.-4.august 2002.

Det er nå gått 10 år siden avdukingshøytideligheten i 2002, og hele 50 år siden Sanct Svithun forliste. I den anledning ønsker Vikna kommune å invitere interesserte til minnemarkering 20.-21.oktober, der bl.a. ledelsen i HURTIGRUTEN ASA blir til stede for å legge ned kranser ved minnebautaen ute på Nordøyan. NRK-TV har også tilsagt sitt nærvær.

Det foreløpige programmet ser slik ut: Lørdag, 20.august blir det om formiddagen et program på kystkultursenteret Norveg: HAVET GIR - HAVET TAR. Her vil en del av de som deltok i redningsarbeidet være til stede sammen med tilreisende gjester og publikum ellers. DVD-opptak fra avdukingshøytideligheten 2.-4.august 2002 blir vist, og en representant fra HURTIGRUTEN, samt fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen deltar også.

Lørdag kveld legges det opp til en uformell samling på Kysthotellet Rørvik for våre tilreisende gjester. I tillegg blir det anledning til en omvisning på nordgående hurtigrute TROLLFJORD ved kapteinen.
Søndag morgen drar hurtigbåten FOLDAFJORD ut til Nordøyan for minnemarkering og kransnedleggelse ved minnebautaen. På turen utover blir det stopp ved det stedet der SANCT SVITHUN gikk ned, slik at de som måtte ønske det, får anledning til å legge blomsterbuketter på havet. Etter høytideligheten ved minnebautaen settes kursen til Garstad, der det blir holdt minnegudstjeneste med etterfølgende kirkekaffe i U.L.Heimdals lokaler like ved. Der vil bl.a. DVD-opptak fra minnenmarkeringen på Nordøyan tidligere på formiddagen bli vist.
For ti år siden var det over hundre tilreisende som deltok på den tre dagers omfattende minnemarkeringen.

Arrangementskomiteen er klar til å ta imot alle som gjerne vil komme til Rørvik og Vikna ved årets minnemarkering. Disse må da vennligst snarest mulig ta kontakt med prosjektansvarlig Arild Jenssen, tlf. 48009480 eller E-post: arje@hotmail.no, for tilsending av detaljert program, påmelding og reservasjon av båt- og bussbilletter.

Evt. bestilling av hotellovernatting gjøres direkte til Kysthotellet Rørvik, tlf. 74366600.
Løvøen Gård ANS 74392122 (4-5 km fra Rørvik).
Rørvik Rorbuer AS 47802240

jon sandow:
sykkel/gangveg rørvik til marøya
Lagt inn 22.11.19
Rundkjøring
Lagt inn 23.10.19
Guttorm Ingebrigtsen:
Rundkjøring
Lagt inn 03.10.19
Ingunn Lysø:
Svar vedr nytt gatenavn
Lagt inn 19.09.19
Kjetil Hartviksen:
Gateadresse med nytt navn.
Lagt inn 10.09.19