Bygg uten å søke
Publisert: 22.05.2016

Du kan sette i gang en rekke byggeprosjekter uten å søke. Fra 1. juli 2015 kan du blant annet sette opp en garasje på inntil 50 kvadratmeter eller et tilbygg på 15 kvadratmeter på bakkeplan (ikke med oppholdsrom som stue og soverom) uten at du trenger å be om tillatelse fra kommunen først.

Men det er en rekke krav som må være oppfylt for at tiltaket ikke er søknadspliktig. Når du er ferdig med et tiltak som ikke er søknadspliktig må tiltaket dessuten meldes til kommunen på eget skjema og med kart og tegninger (skal legges inn i Matrikkelen).

Forenklingen av reglene gir deg mer frihet til å bygge, men du får også mer ansvar. Du må selv å sørge for at det du ønsker å bygge er i tråd med lovverket og kommunale planer.

Det du skal bygge må være i samsvar med Kommuneplanens arealdel (utenfor regulert område) og med gjeldende reguleringsplan der det er regulert område. Det kan f.eks. hende at tomta di allerede er bebygd med det areal som kan bebygges i henhold til fastsatt utnyttelsesgrad, og da må det søkes om tillatelse og dispensasjon. Gamle reguleringsplaner har annen utregningsmåte mht. utnyttelsesgrad enn de nye reguleringsplanene, og dette er vanskelig å finne ut for den enkelte utbygger.

Lovverket er ikke enkelt å tolke for de som skal bygge. Er du i tvil, ta kontakt med teknisk etat ved byggesaksbehandler. Sørg for at ditt byggeprosjekt er i samsvar med reglene og at nødvendig tillatelse og evt. dispensasjon er på plass før du starter byggearbeidet.

På kommunens hjemmeside kan du gå inn på digitalt kartverk for Vikna og Nærøy. Har kan du søke opp eiendommen din. Velg «Arealplaner» i stedet for «Standard kart» øverst til venstre. Klikk i kartet på eiendommen din, og du får da opp gjeldende reguleringsplan og bestemmelser til venstre for kartet. Tjenesten krev god internettforbindelse.

Under finner du informasjon og verktøy fra Direktoratet for Byggkvalitet som kan hjelpe deg til å finne ut om du slipper å søke om å få bygge, eller om du må sende en byggesøknad til kommunen.

Bruk veiviseren « Bygg uten å søke» som du finner ved å gå inn på følgende link: http://www.dibk.no/no/Tema/bygg-uten-a-soke/

Beskjæring av busker/trær - gatelys
Lagt inn 02.10.17
Kjell Binderø:
Plasrforurensing.
Lagt inn 27.09.17
June Bondø:
Dårlig sikt i kryss inn til Jektløpet!
Lagt inn 23.09.17
Gatelys - Status 2017