Har du økonomiske problemer?
Publisert: 30.10.2009

10 RÅD OG TIPS VED BETALINGSVANSKER
Ta raskt kontakt med dem du skylder penger. Ikke nøl med å kontakte bankforbindelsen din for bistand.
Sett opp budsjett; lag en oversikt over inntakter og faste og variable utgifter. Selg unna - kan hende du har flere ting di egentlig ikke trenger. Kjøp på salg. Vurder muligheten for utleie. Vurder å ta ekstra jobb. Begrens antall kredittkort til ett. Samle små lån, vurder avdragsfrihet og lengre løpetid på lån. Sjekk skattetrekket - det kan være satt for høyt.

Du kan gjøre mye selv for å få kontroll over økonomien
Finn frem alle regninger og sorter dem etter forfallsdato.
Sjekk om kravene er riktig.
Lag en oversikt over inntekter og utigfter.
Ta kontakt med dem du skylder penger, og inkassobyråer, og informer om dine betalingsproblemer.
Samarbeid om en nedbetalingsplan.
Be om hjelp hvis du ikke klarer dette på egen hånd, se nedenfor.

Det finnes kalkulatorer, budsjettmaler og annet nyttig verktøy på Internett. Se www.nav.no, og søk på - økonomisk rådgivning - for mer informasjon.

Her kan du få gratis hjelp
Får du problemer med å betalt gjeld, er det viktig å søke hjelp raskt for å unngå at gjelden vokser.
Kommunen kan gi deg råd og veiledning om økonomi gratis. Du kan få hjelp til å lage budsjett og få råd om hva du bør gjøre for å få balanse i budsjettet. Du kan også få hjelp til å lage en oversikt over hvem du skylder penger, og hvordan du kan betale. Rådgivning kan også innebære hjelp til å kontakte dem du skylder penger, for å inngå en avtale om nedbetaling, og hjelp til å søke om gjeldsordning. Trenger du økonomisk rådgivning, kan du kontakte kommunen eller det lokale NAV-kontoret for avtale.

Gjeldsorning
Kreditorer har forståelse for at du fra tid til annen ikke kan betale gjelden din i tide, men de har mindre forsåelse for at du ikke gjør noe med det. Ta derfor raskt kontakt med dem du skylder penger, og informer om dine betalingsproblemer. Slik at du også kunne unngå at gjelden øker på grunn av ulike gebyrer som kan bli tillagt når du ikke betaler.

Gjeldsorningsloven gir deg som privatperson rett til hjelp fra det offentlige når du har alvorlige gjeldsproblemer. Det er bare du selv om kan ta initiativ til en gjeldsordning.

Før du søker om gjeldsordning, må du ha gjort så godt du kna for å komme frem til en ording med kreditorene dine på egen hånd.

Gjeldeordningen er en avtale mellom deg og dine kreditorer. Ordningen går ut på at du skal betale så mye du kan av gjelden din i en femårsperiode. Det mest vanlige er at du deretter vil gå slettet gjelden din.

Mer om gjeldsordningen finner du påå www.nav.no Søk på - gjeldsrådgivning

Kontakt:
Hege Skorstad - tlf.: 74 73 24 50 -
TK:
Feil i tekst rettet
Lagt inn 28.04.17
Kristen Høyforslett:
Feil i tekst
Lagt inn 28.04.17
Vikna kommune:
Jobbsøking
Lagt inn 01.03.17
Hans Hartvik Nygård:
Fysioterapi
Lagt inn 25.02.17
Helse og sosialsjef Ivar Kvalø:
Svar - Er fysioterapi en lovpålagt oppgve?
Lagt inn 25.02.17
Formannskapene i Leka, Nærøy og Vikna har vedtatt at utarbeidet forslag til felles overordnet rusmiddelpolitisk handlingsplan m/ vedlegg legges ut til høring i perioden fram til 1. september 2017 (21.6.2017)
Audiograf Sigrid Fløan Solum kommer til Vikna (21.6.2017)
Søknadsskjema - Vikna kultur og musikkskole (16.6.2017)