Søknad om redusert foreldrebetaling i barnehage
Publisert: 29.06.2015

Fra 1. mai 2015 skal ingen husholdninger betale mer enn 6 prosent av inntekten sin for en helplass i barnehage for første barn, og fra 1. august 2015 har alle 4- og 5-åringer, og barn med utsatt skolestart, som bor i husholdninger med lav inntekt rett til å få 20 timer gratis oppholdstid i barnehage per uke.

Søknadsfrist 1. august 2015.

Nasjonal ordning for reduksjon av foreldrebetalingen
Fra 1. mai 2015 skal ingen husholdninger betale mer enn 6 prosent av inntekten sin for en helplass i barnehage for første barn.

Det må søkes om redusert foreldrebetaling på vedlagt søknadsskjema.
I beregningsgrunnlaget er det kun utgiften til selve barnehageplassen som blir lagt til grunn. Kostpenger og eventuelle andre utgifter regnes altså ikke med.

Kommunale og ikke-kommunale barnehager
Det er kommunen som barnehagemyndighet som har ansvaret for å oppfylle foreldrenes rett til reduksjon i foreldrebetalingen. Foreldre med barn i ikke kommunale barnehager søker derfor også til kommunen.

Hvilke inntekter skal regnes med?
Foreldrebetalingen skal beregnes ut fra husholdningens samlede skattepliktige kapital- og personinntekt. Som en husholdning regnes ektefeller, registrerte partnere og samboere. Som samboere regnes to ugifte personer over 18 år som bor sammen, og som har bodd sammen i et ekteskapslignende forhold i minst 12 av de siste 18 månedene, eller har felles barn. Bor et barn fast hos begge foreldrene, skal foreldrebetalingen beregnes ut fra inntekten i husholdningen der barnet er folkeregistrert.

Hva slags dokumentasjon skal legges ved søknaden?
Selvangivelsen(e) skal legges ved søknaden som dokumentasjon. Selvangivelsen vil normalt inneholde de fleste skattepliktige kapital- og personinntekter. Dersom noe ikke er registrert på selvangivelsen av skattepliktig person- eller kapitalinntekt, er søker pliktig å opplyse om det ved søknad.

Dersom vedkommende ikke kan legge fram selvangivelsen, for eksempel som følge av kort botid i landet, kan søker legge ved annen dokumentasjon for inntekt. Ved vesentlig og varig endring i inntekt sammenlignet med siste års selvangivelse kan søker legge fram annen dokumentasjon for inntekt. Med vesentlig og varig endring i inntekt menes stort inntektstap i form av langtidsledighet, endring i husholdningens sammensetning eller lignende.

Som hovedregel varer søknaden for ett barnehageår av gangen.

Søskenmoderasjon
Dersom husholdningen har flere barn i barnehage, skal den få søskenmoderasjon for de andre barna. For barn nummer to i barnehagen skal husholdningen betale 70 % av det den betaler for det første barnet. For tredje eller flere barn skal husholdningen betale 50 % av det de betaler for første barn.

Gratis kjernetid
Fra 1. august 2015 har alle 4- og 5-åringer, og barn med utsatt skolestart, som bor i husholdninger med lav inntekt rett til å få 20 timer gratis oppholdstid i barnehage per uke. Fra 1. august er denne inntektsgrensen foreslått satt til 405 000 kroner. Inntekstgrensen skal vedtas av Stortinget i forbindelse med det årlige budsjettarbeidet, på lik linje som maksimalprisen.
Reduksjonen i foreldrebetalingen for gratis kjernetid beregnes med utgangspunkt i beregnet redusert sats i hht. forskriftens § 3, 1. og 2. ledd.

Søknaden gjelder f.o.m 1. mai 2015 og ut barnehageåret 2015/2016.
Søknadsfrist 1. august.

Det kan søkes gjennom hele året, et vedtak om redusert betaling vil normalt gjelde fra måneden etter søknaden er mottatt.

TK:
Feil i tekst rettet
Lagt inn 28.04.17
Kristen Høyforslett:
Feil i tekst
Lagt inn 28.04.17
Vikna kommune:
Jobbsøking
Lagt inn 01.03.17
Hans Hartvik Nygård:
Fysioterapi
Lagt inn 25.02.17
Helse og sosialsjef Ivar Kvalø:
Svar - Er fysioterapi en lovpålagt oppgve?
Lagt inn 25.02.17
Skatteoppkreverkontorene i Nærøy, Vikna og Leka er nå samlokalisert (19.5.2017)
Vinnere av 17. mai lotteriet på Rørvik (19.5.2017)
Ledig stilling i musikk- og kulturskolen (15.5.2017)