Respekter bålforbudet
Publisert: 16.04.2015

Selv om vinteren stedvis ennå ikke har sluppet taket, er sesongen for gress- og lyngbranner i gang i deler av landet. Norsk brannvernforening minner om det generelle bålforbudet som gjelder fra 15. april til 15. september.

Med økende brannfare i skog og mark er det viktig at folk respekterer det generelle bålforbudet, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Den økende brannfaren skyldes at skogbunnen mange steder er i ferd med å tørke opp etter vinteren. Samtidig er ikke våren kommet langt nok til at vegetasjonen har rukket å bli grønn.

På denne tiden av året skal det ofte ikke mer enn en liten gnist eller sigarettglo til for å antenne gammelt gress, planterester og kvister som ligger på bakken, understreker Kalheim.

For å unngå unødig travle tider for landets brannvesen ber han folk opptre forsiktig ved bråtebrenning og unngå bruk av åpen ild i skog og skogmark. Uforsiktig omgang med ild, som for eksempel bålbrenning og grilling, er den hyppigste årsaken til branner i skog og mark. Så mange som ni av ti skogbranner skyldes menneskelig aktivitet. Andre årsaker er gnister fra jernbane og lynnedslag.

Lynnedslag får vi ikke gjort så mye med, men det bør være mulig å få redusert antall gress- lyng og skogbranner som følge av menneskelig aktivitet. Det forutsetter at folk som ferdes i naturen viser respekt både for bålforbud og brannlovgivningen generelt, fremholder Kalheim.

Mer info på:
www.miljodirektoratet.no/no/Tema/Friluftsliv/Allemannsretten/Aktiviteter-og-allemannsretten/Balbrenning

www.miljodirektoratet.no/old/klif/publikasjoner/avfall/1824/ta1824_01_02.html

Joar Sæternes: